=file_get_contents('http://anti-adblock.adnow.com/aadbAdnow.php?ids=427911,566239,566246,566254,579597');?>
loading...

Dodajte sodu bikarbonu kada kuhate jaja – razlog je genijalan


Za svaki problem postoji rješenje – rekli bi mnogi. I zaista je tako, barem kada su kuhana jaja u pitanju. Ovdje se radi o fantastičnom triku koji će vam olakšati život.

kuhana-jaja

Stručnjaci kažu kako su jaja stara između 7 i 10 dana idealna za kuhanje i najlakše ih je oguliti. Sigurno ste primijetili kako neka jaja ogulite bez problema, a druga, iako su bila u istoj kutiji, vam zadaju toliko muke da vam prisjedne jelo.

Da bi izbjegli takva neugodna iznenađenja,dok se kuhaju u vodu dodajte žličicu soda bikarbone. Starija jaja su više lužnata i zato se ogule lakše, ali kod svježih je obrnuto, odnosno manje su lužnata pa dolazi do problema s uklanjanjem ljuske. Soda bikarbona će povećati lužnatost i kasnije ćete ih oguliti bez ikakvih problema.

Još neki trikovi za savršeno kuhana jaja:

Ako ne znate koliko su jaja stara, pokušajte ovaj trik – stavite ih u vodu i pogledajte kako se ponašaju. Ako potonu na stranu (u vodoravnom položaju), tada su vrlo svježa. Ukoliko potonu, ali stoje okomito – tada su savršena za kuhanje. Jaja koja isplivaju su stara.
Zagrijavanje jaja prije stavljanja u vruću vodu dobar je trik protiv pucanja. To možete napraviti na dva načina – tako da ih izvadite iz frižidera i ostavite da postignu sobnu temperaturu ili ih stavite u toplu vodu iz slavine na nekoliko minuta. Naime, ekstremna promjena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske kod kuhanja.
Ako želite dobiti tvrdo kuhana jaja, najsigurnije ih je staviti u hladnu vodu i tek tada početi kuhati. Šanse za pucanje ljuske tada su vrlo male.
Želite li dobiti jaja s mekanim žumanjkom unutra, tada ih žlicom polako stavljajte u vruću vodi i mjerite vrijeme. Ovisno o veličini jaja, trebat će vam oko tri minute.
Pazite da su sva jaja potopljena kada ih kuhate jer inače neće biti jednako kuhana. Također, ako jaja prekuhate, tada će ona oko žumanjka biti zelenkaste boje, a bjelanjak će biti gumenastiji.
Nakon kuhanja ubacite jaja u hladnu kupku – u hladnu vodu ili u hladnu vodu u koju ste ubacili kockice leda. I to pomaže kasnijem lakšem guljenju.
Želite li dobiti kajganu u ljusci, tada jaja dobro promučkajte prije kuhanja. Ovu metodu pripreme zovu i “zlatnim jajetom” jer unutrašnjost ima jednoličnu žutu boju, piše Food Hacks Daily.

Izvor: lijekizprirode.com

KLIK NA SLIKU I SAZNAJ VIŠE !!!!

loading...
 

NEŠTO UKUSNO Template by Ipietoon Cute Blog Design