=file_get_contents('http://anti-adblock.adnow.com/aadbAdnow.php?ids=427911,566239,566246,566254,579597');?>
loading...

Torta Egipcanka – Sočna, kremasta, obogacena ukusom griliaza i oraha



Sastojci

Kore – peku se tri kore
– 2 belanca
– 2 velike kasike secera
– 1 velika i ravna kasika brasna
40 g mlevenih oraha

Zuti fil
– 6 zumanaca
– 6 velikih kasika secera
– 4 1/2 velike kasike brasna
– 2 kesice vanile
– 400 ml mleka
– 150 g putera

Griliaz
– 150 g secera

jos treba

– 100 g oraha mlevenih
– 200 ml tecnog slatkog vrhnja
– mleveni orasi za posipanje torte i slag za dekoraciju




Priprema
Prvo napraviti fil od zumanaca . Zumanca izmiksirati nakratko sa secerom , dodati vanilu secer ili esenciju vanile i razrediti sa malo mleka . Ostalo mleko staviti da prokuva pa u njega ukuvati smesu zumanaca i brasna .

Kuvati minut – dva , skuvani fil sipati u manju ciniju i ostaviti na stranu da se hladi uz povremeno mesanje da se ne stvori korica po povrsini ( ja direkno na fil stavim plasticnu foliu ) .

Zatim napraviti karamel fil . U manju serpu staviti kristal secer i staviti na sporet da se secer otopi , paziti da ne pregori posto postane gorak . Znaci kada je secer dobio zlatno – zutu boju i postao tecan tako vreo ga sipati na papir za pecenje i ostaviti ga da se potpuno ohladi i stegne .

Sada peci kore . U dubljoj posudi miksirat belanca da postanu penasta , zatim dodavati secer kasiku po kasiku . Kada se dobije cvrsta i sjajna pena lagano varjacom umesati brasno i mlevene orahe . Smesu podeliti na tri jednaka dela i peci u tri modle precnika 20 cm .

Ja sam kore pekla u isto vreme tako da sam ubrzala pripremu . Kore mogu da se peku i jedna po jedna ali onda posebno mutiti smesu za svaku koru . Ako nemate kalup te velicine mozete na papiru za pecenje nacrtati krug od 20 cm i tako ih peci . Kora se pece na 170 C oko 20 min , dok ne dobije svetlo zutu boju po povrsini . Kore ohladiti .

Omeksali puter penasto umutiti i u njega kasiku po kasiku dodavati skuvani fil od zumanaca . Miksirati jos min-dva da se dobije fina vazdusasta krema .



Stvrdnuti secer oklagijom izdrobiti na sitne parcade . On moze takodje i da se samelje na masini za orahe vec kako ko voli .

U dubljoj posudi cvrsto umutiti slag odnosno tecnu slatku pavlaku ( ja koristi tecan slag sa 35% masnoce ) . U slag umesati izdrobljeni secer ( ostaviti kasiku dve za posipanje po torti ) i samlevene orahe .

Filovanje torte

Zuti fil podeliti na tri dela posto se torta i spolja premazuje filom , a slag se deli na dva dela . Na tacnu staviti prvu koru i premazati je prvo zutim filom a preko zutog ide fil od slaga , zatim ide kora pa zuti fil i slag i onda treca kora.

Celu tortu premazati zutim filom , posuti je orasima i uprzenim secerom i ukrasiti slagom . Gotovu tortu ostaviti preko noci a sledeci dan je sluziti .

Ovo je moja torta za Novu godinu . Mi smo zaista uzivali u njenom ukusu i aromi pa se nadam da ce se i vama dopasti.
PRIJATNO I ZIVELI !

Izvor: coolinarka.com

KLIK NA SLIKU I SAZNAJ VIŠE !!!!

loading...
 

NEŠTO UKUSNO Template by Ipietoon Cute Blog Design