=file_get_contents('http://anti-adblock.adnow.com/aadbAdnow.php?ids=427911,566239,566246,566254,579597');?>
loading...

SVE O KUHANJU RIŽE: SAVJETI I TRIKOVI DA VAM SE RIŽA NE LIJEPI, DA NE BUDE KAŠASTA…



Ako vam kuhana riža ne “ispala” kako treba – ako se zrna međusobno slijepljena ili ako je kuhana riža kašasta, postoji mogućnost da grešku pravite u trgovini, kod izbora riže. Ako od riže želite napraviti fini prilog kojem se “zrna broje”, trebate kupiti rižu dugog zrna. Riža okruglog zrna nakon kuhanja bude kašasta i prikladna je za druge namjene, recimo za riža u mlijeku. Prije kuhanja rižu treba dobro isprati, u 3-4 vode, a dobro ju je i ostaviti 20-30 minuta da se umače u hladnoj vodi.

 Za finu kuhanu rižu treba odmjeriti odgovarajuću količinu vode, omjer mora biti 1 : 2,5. Dakle, na 1 šolju riže ide 2,5 šolje vode! Odgovarajuću količinu vode posolite i stavite da prokuha, a nakon toga treba dodati ocijeđenu rižu. Pričekati da ponovo prokuha i onda smanjiti vatru toliko da riža lagano ključa. Držati poklopljeno i bez miješanja kuhati 15-20 minuta, odnosno dok voda iz riže ne ispari. Riža neće zagorjeti ako je ne miješate, a ako dižete poklopac i miješate voda će ispariti prije nego što se riža skuha pa će ostati tvrda ili će, ako je ostavite na vatri dok dovoljno ne omekša, zagorjeti. I to je to, riža je kuhana, nije zagorjela, nije sljepljena, nije kašasta…

Ovo je osnovni postupak. Evo još nekih savjeta koji mogu biti od koristi kod pripremanja riže: Može se dodati malo currya, da bi riža bila fino žućkasta. Ako stavite malo maslaca riža će biti sočnija. Riža će se još manje lijepiti ako je i nakon kuhanja ispremo mlakom vodom. Za fini okus može ju se kratko “okrenuti” na otopljenom maslacu, uz dodatak prstohvat šafrana. Šafran joj daje zlatnožutu boju i fantastičan okus. Kinezi rižu kuhaju tako da je naprije bace na vrelo ulje, kratko je preprže, posole, te podliju sa odgovarajućom količinom vode. Kad proključa smanje vatru i kuhaju se dok riža ne popije svu tekućinu. Zatim se riža skine se s vatre i drži neko vrijeme poklopljena da se “odmori”. Koliko riže skuhati?

Želimo li rižu ponuditi kao prilog, po osobi je dovoljno 70 g zrna, a nudimo li je kao glavno jelo, tada je potrebno 100 g. Kuhanjem riža utrostruči svoj volumen.

izvor:mala kuhinja veliki uzitak.com

KLIK NA SLIKU I SAZNAJ VIŠE !!!!

loading...
 

NEŠTO UKUSNO Template by Ipietoon Cute Blog Design