Sastojci 4 osobe
Starter:
140ml vode
30g Glatkog brašna Podravka
Tijesto:
25g maslaca/otopljen
90ml mlijeka
50ml vrhnja za kuhanje
300g Glatkog brašna Podravka
1/2kesice Kvasca instant Dolcela
1 jaje
1žličica Šećera ( kristal)
1/2žličica soli
100g nasjeckane šunke
1-2 kom nasjeckanog mladog luka
Priprema
1.
U loncu zagrijete vodu i brašno, miješate dok se sve ne poveže i zgusne u finu gustu kremu.Maknete s strane pa pustite par minuta da se lagano ohladi. U zdjelu stavite toplo mlijeko zajedno sa vrhnjem za kuhanje i otopljenim maslacem , promiješate sve zajedno Dodate sve ostale sastojke i na kraju postepeno brašno koje ste pomiješali sa solju, ne zaboravite staviti starter. Miješate dugo /najbolje spiralnim metlicama na mikseru/da se sve poveže u fino glatko tijesto . Možete ga dodatno izraditi na radnom stolu.Umiješate na sitno nasjeckanu šunku i sir.
2.
Ostavite tijesto da odstoji na toplom mjestu nekih 30-45 min/ili dok ne udupla volumen/ Nadošlo tijesto stavite na pobrašnjeni radni stol pa podijelite na tri dijela.Svaki dio opet na tri.Uzimajte komad po komoda tijesta pa ga razvaljajte na tanke duge trake/veličine kao duža strana lima za pečenje/isprepletite finu veliku pletenicu premjestite je na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.
3.
Ponavljate postupak dok ne dobijete tri lijepe pletenice.Pokrijete ih prozirnom folijom i ostavite stajati na toplom posla sata. Pletenice pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/25-30min.Prije toga ih možete premazati razmucenim žumanjkom.
4.
Pustite da se ohlade pa servirate ova mekana peciva kao grickalice ili dodatak uz varivo .
Izvor: coolinarika.com