
Sastojci
Tijesto
– 2.5 dl vode
– 1 poravnata žličica soli
– 12 dag margarina
– 15 dag brašna
– 5 jaja (ako su veća 4)
Krema
– 3 žumanjka
– 8 žlica šećera
– 4 žlice brašna
– 1 puding od vanilije
– 1 l mlijeka
– 3 bjelanjka
– 1 vanilin šećer
Bijela krema
– 2 dl slatkog vrhnja
Ukras
– šećer u prahu
Priprema
Tijesto:
Zakuhati vodu, sol i margarin. U dobivenu tekućinu odjednom dodati brašno. Brzo miješati dok se ne dobije sjajna kugla. Skinuti s vatre. U mlako tijesto umiješati jedno po jedno jaje. Miješati dok se ne sjedini.
Nadjev:
Žumanjca, šećer, vanilin šećer, brašno, puding i mlijeko (2.5 dl) umutiti. Posebno staviti kuhati 7.5 dl mlijeka, a kad zavrije ulij pripremljenu smjesu (jaje, šećer, brašno, puding). Kuhati dok se ne zgusne. Skini s vatre i nakon par minuta lagano umiješaj snijeg od bjelanjaka.
Redsoljed izrade:
Na nauljeni lim vrećicom za ukrašavanje istisnuti kuglice veličine oraha (a za labudove u obliku srcolikog lista). Peći 20-25 min na temperaturi od 225°C. Za vrijeme pečenja, pećnicu NE OTVARATI. Ako radite labudove ukrasnom vrećicom izraditi vratove labudovima u obliku upitnika.
Ohlađeno tijesto prerezati na pola.
Donji dio tijesta puniti nadjevom pomažući se špricom za kolače. (Kod labudova gornju polovicu uzdužno prerezati na 2 jednaka dijela – za krila.) Zatim staviti tučeno slatko vrhnje.
Poklopiti gornjim dijelom tijesta ( Kod labudova krila i vratove lagano utisnuti u nadjev) Posuti šećerom u prahu. I još vam ostaje guštati, guštati, guštati 🙂
Izvor: coolinarika.com