=file_get_contents('http://anti-adblock.adnow.com/aadbAdnow.php?ids=427911,566239,566246,566254,579597');?>
loading...

PRAVA TRADICIONALNA BAKLAVA SA PUNO ORAHA I ŠEĆERA – SVI ODUŠEVLJENI




Pravila sam ovu baklavu i što drugo reći nego savršeno. Ni jedna do sada nije bila ovakva.
Čini se previše oraha i šećera, ali na kraju sve ispada fantastično. Svi oduševljeni i od sada
baklava samo po ovom receptu. Hvala za recept!



Sastojci
Gotove kore (jufke) za baklavu
1 kg gotovih kora za baklavu
Smijesa za posipanje
900 g mljevenih oraha
100 g krupno mljevenih oraha (izrezati nozem)
150 g secera
Smijesa za premazivanje
250 g maslaca (putera)
100 ml ulja
Zalijev (agda)
1 kg secera
voda
1 limun ( po zelji )



Priprema
Izrezati kore po mjeri pleha u kojem cemo peci baklavu.
Iztopiti puter i izmijesati zajedno s uljem. Paziti da nam puter ne izgori ili promijeni boju.
Narezati manju kolicinu oraha (100 g), a vecu kolicinu samljeti.
Priprema zaljeva (agda)
U lonac srednje velicine sipati 1 kg secera i preliti vodom tako da voda bude dva prsta
iznad secera. To bi otprilike trebalo biti malo vise od litar vode. Agdu kuhati 15- 20 minuta
na jacoj vatri. Provjeriti da li je prava gustoca tako sto cemo izvaditi malo agde na tanjuric,
pustiti da se ohladi i povuci prstom po sredini agde. Agda ne smije biti pregusta jer nam
baklava nece fino upiti i bit ce suha. Prava gustoca je nesto izmedju sirupa (sok koji se muti
sa vodom) i vode , znaci nesto izmedju. Ovako vam objasnjavam jer je jako bitno ukuhati
pravu agdu , od nje mnogo znaci kakva ce baklava izgledati. Agdu se moramo ohladiti da bi
prelili vrucu baklavu. I ovo je jako bitno, jedno od ovo dvoje mora biti hladno a drugo vruce.
U agdu mozemo dodati po zelji sok jednog limuna (dodati pri kuhanju)
Slaganje baklave
Namastimo pleh velicine 35×25 cm u kojem cemo peci baklavu i stavljamo tri kore jednu
preko druge i savaku premazemo rastopljenim vrucim puterom. (takodjer vrlo bitno da je
puter vruc da bi imali hrskave korice i dobro pecene)
Zatim stavljamo sve narezane orahena na trecu koru koju smo premazali puterom te
pospemo malo secerom.



Izvor:  torteikolacici.com

KLIK NA SLIKU I SAZNAJ VIŠE !!!!

loading...
 

NEŠTO UKUSNO Template by Ipietoon Cute Blog Design