=file_get_contents('http://anti-adblock.adnow.com/aadbAdnow.php?ids=427911,566239,566246,566254,579597');?>
loading...

TORTA NAD TORTAMA ! SOČNIJA OD OVE NIJE NI JEDAN



SASTOJCI :

Za koru :
– 1o belanaca (dva puta po pet),
– 1o kašika šećera (dva puta po pet),
-1o kašika mlevenih oraha (dva puta po pet),
– 4 kašike brašna (dva puta po dve).

Za fil :
– 1o žumanaca,
– 1o kašika šećera,
– 1oo gr čokolade za kuvanje,
– 1 vanilin šećer,
– 125 gr maragarina (pola),
– 1oo gr mlevenih oraha,
– malo mleka da se popare orasi,
– 1 krem šlag,
– kisela voda za šlag.

I još šlag za dekoraciju.




PRIPREMA :

Kore :

Pre svega odvojite belanca od žumanaca. U dve posude podelite po 5 belanaca!

Pet belanaca umutite postepeno dodavajući šećer. Brašno, dve kašike, pomešajte sa mlevenim orasima (pet kašika) pa umešajte varjačom (ovo je vrlo bitno da ne radite mikserom). Lepo promešajte da se smesa sjedini. Obložite kalup za tortu pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na na 18o C oko 25 minuta. Ponoviti postupak sa preostalim belancima i orasima. Kore ostaviti prekrivene krpom dok se priprema fil.

Priprema fila :
Fil se kuva na pari, potrebno je spremiti jednu veći i jednu manju šerpu. Manja bi trebalo da može da stane u veću, ali da ne dodiruje dno.

Umutiti jaja sa šećerom i prebaciti u manju šerpu. U veću šerpu sipati vodu, pustiti da proključa. Kada proključa, smanjiti vatru i staviti šerpicu sa jajima. Kuvati fil uz stalno mešanje, kada počne da se zgušnjava ubaciti izlomljenu čokoladu.

Fil će postati ređi kada se čokolada otopi, ali nastavite da kuvate dok se opet ne zgusne, uz stalno mešanje žicom. Fil je gotov kada žicom povučete po dnu šerpe, a ona ostavi trag za sobom.Kada ga sklonite sa pare ostavite ga da se prohladi pa ubacite margarin koji je odstojao na sobnoj temperatiri i mikserom sjedinite sve lepo.





Da li ćete koristiti puter ili margarin na vama je da odlučite. Ja uglavnom kuvam sa margarinom jer puter može biti zaražen salmonelom a margarin ne može. Plus, margarin je tri puta jeftiniji od putera i nema neki poseban ukus. I da, bolje steže fil nego puter pa su mi to više nego dovoljni razlozi…

Da se vratimo na recept, dakle, ostavite fil da ohladi pa odvojite trećinu. Mlevene orahe pomešajte sa malkice mleka (čisto da dobijete gustu kašastu smesu) i mikserom sjedinite sa tom trećinom fila. Oba fila je najbolje da ostavite nekoliko sati da odstoje pre filovanja torte.

Ako želite da vam fil bude lepo gust u smesu pre kuvanja možete staviti 2 kašike brašna. Ja nisam pa su mi malo ređi ali je tako torta sočnija.

Kada su dovoljni gusti da neće curiti sa kora spremni su za filovanje. Šlag umutite sa malo manje kisele vode ili mleka nego što piše na kesici.

Tortu filovati sledećim redolsedom : kora~fil od čokolade~šlag~fil sa orasima, preko opet kora pa opet isti redosled filova.

Fil od oraha umešajte u šlag, tako je sočnije, bar meni :D. Filovi se neće lepo raspoznavati ako ih kuvate bez brašna ali će torta svojim ukusom osvojiti degustatore :).Ostavite je preko noći da se lepo stegne i pre služenja je dekorišite šlagom.

Izvor: milicinakuhinja.blogspot.com

KLIK NA SLIKU I SAZNAJ VIŠE !!!!

loading...
 

NEŠTO UKUSNO Template by Ipietoon Cute Blog Design