=file_get_contents('http://anti-adblock.adnow.com/aadbAdnow.php?ids=427911,566239,566246,566254,579597');?>
loading...

» “BAKLAVA SVI BAKLAVA”!!! SOČNA I TAKO DOBRA DA SE NAPROSTO TOPI U USTIMA



Sastojci:
3x 400g tankih kora za baklavu
1 kg oraha
5-6 kašika šećera
400g maslaca
100ml ulja
Za agdu:




2kg šećera
3 kriške limuna
voda

PRIPREMA:
1.
Orahe samljeti ,a jednu četvrtinu ostaviti krupnije.Dodati im šećer i sve dobro izmješati.
Maslac i ulje otopiti u šerpici i pokupiti pjenu.Držati stalno na vrućoj ringli ,a pritom paziti da ne promijeni boju.Važno je da se kore prskaju vrućim maslacem jer baklava bude hrskavija.
Uzeti veliki duboki pleh od rerne i prema njemu isjeći kore.Ostaviti jedno sedam-osam kora i pokriti ih folijom da se ne suše.
2.
Pleh pomastiti maslacem i početi slagati baklavu,tako što redamo pet do šest kora i svaku poprskamo mješavinom ulja i maslaca. Pospemo tri do četiri kašike oraha po složenim korama.Ponovo jednu koru složimo pa pomastimo maslacem i stavimo drugu koru pa i nju pomastimo(ja sam radila čajnim kašikicama i to po dvije na svaku koru).Na treću koru idu opet orasi bez maslaca.I tako dok ima kora. Ja sam iskoristila i trake koje su mi ostale dok sam mjerila pleh.
3.
Kada smo potrošili orahe i kore radimo završni sloj od kora koje smo ostavili na početku.U zdjelicu uspemo vode i malu kašikicu ulja i četkicom mažemo svaku koru i slažemo ih jednu na drugu .Kako stavimo koju lagano ih rukama pritisnemo i opet kora pa voda i tako dok se ne potroše.
4.
Tako složenu baklavu pažljivo izrežemo na željene komade i lagano kašikom prelijemo sa ostatkom maslaca i ulja da sva bude fino natopljena.Pečemo je u prethodno zagrijanoj rerni na 170 stepeni dva sata.Ja sam nakon sat vremena smanjila na 150.Važno je da baklava fino porumeni ,ali treba paziti i da se ne pretjera.
5.




Kada je baklava stavljena u rernu kuhamo agdu.Šećer istresti u duboku šerpu i nasuti vode dva prsta iznad šećera .Dodamo i kriške limuna i na jakoj vatri pustimo da zavrije.Odmah smanjimo temp. na srednje i kuhamo još 15 minuta.Ugasimo ringlu i neka agda stoji na njoj dok se baklava ne ispeče.
6.
Ispečenu baklavu izvadimo iz rerne i ostavimo da se hladi 10 minuta. Kutlačom za supu sipamo agdu po baklavi .Prvo tri kutlače pa ostavimo da upije,pa opet tri i da upije .Sve to radimo polako u tankom mlazu.Opet je zalijemo i to u količini da nam ostane jedna trećina agde.Tada baklavu vratimo u rernu koja je još mlakasta.Neka tu odstoji jedan sat.Na kraju je zaliti preostalom agdom.Ostaviti je na sobnoj temp. da se potpuno ohladi. Kada je ohlađena prekriti je folijom i neka prenoći van frižidera(ja sam je ostavila u špajz).Tek sutradan je spremite u frižider.
7.
Važno je:
da maslac prilikom prskanja po korama bude uvijek vruć
da završne kore idu jedna na drugu i da se mažu samo sa vodom ,jer se prilikom zaljevanja sa agdom neće izvrtati na gore i biće kao na slikama
da se agda sipa strpljivo i polako poštujući proces ,jer će onda krajnji rezultat biti odličan
da se baklava ohladi na sobnoj temp.jer se onda šećer neće kristalisati
8.
NAPOMENA
Ova količina se može naravno smanjiti čak i na trećinu.Ja sam pravila ovoliko jer baklavu uglavnom podijelim tj odnesem i na poklon!
Posluživanje:
Poslužiti dobro ohlađenu ,a najbolje iz kafu!

Izvor:  receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.ba

KLIK NA SLIKU I SAZNAJ VIŠE !!!!

loading...
 

NEŠTO UKUSNO Template by Ipietoon Cute Blog Design