=file_get_contents('http://anti-adblock.adnow.com/aadbAdnow.php?ids=427911,566239,566246,566254,579597');?>
loading...

KAKO SE PRAVE DOMAĆI REZANCU ZA POČETNIKETrebaće vam za pripremu rezanaca za 2 osobe:
2 veća jajeta (barem 50 gr komad – da, možete izmeriti jaje, zašto da ne…)
200 gr brašna (ja koristim oštro, tip 500, Sentella)
prstohvat soli
Dakle, na jedno veće jaje – 100 gr brašna i prstohvat soli (to ne može baš prepoloviti 😉 )
Napominjem da sam ja pripremala količinu od 8 jaja, za nas šestoro + ko navrati 🙂

Par reči o mašinici
Mašina za razvijanje testa ima jedan kružić sa strane, sa brojevima od 1-6. Ti brojevi označavaju debljinu na koju se testo razvija. 1 – najdeblje, 6 – najtanje. Kreće se uvek od 1, pa ide ka tanjem. Nema šanse odmah na tanko 🙂 Takodje, možda imate samo jedan valjak, ravan, a možda imate i onaj „reljefast“. E prvim razvijate testo na željenu debljinu, reljefastim sečete rezance. Možda još imate valjak i za rezance za supu (to već nisam pravila, pa ću dalje da ćutim…).

Priprema testa:
Dakle, rekoh da će vam dobro doći čoper ili blender. Stavite recimo 2 jajeta u čoper, 200 gr brašna i prstohvat soli. Uključite ga i držite tako dok ne dobijete mrvičastu, do negde sjedinjenu masu. Prebacite na radnu ploču i sa par pokreta ruke, umesite u glatko testo. To je to, gotovo testo. Upakujte ga u kesu ili streč foliju, pa ostavite pola sata u frižider da odstoji.


Razvijanje testa:
Pričvrstite dobro mašinu za podlogu na kojoj ćete razvijati testo. Stavite širinu za razvijanje na podeok 1. Stavite čist stolnjak, pospite ga brašnom i na njega ćete razvijati testo.
Izvadite testo iz frižidera. Pospite ga dobro brašnom i progurajte kroz valjak na podeoku 1 kako god znate i umete. Da, moguće je da ćete dobiti čak komade testa, a moguće je i da izadje kako – tako, ujedno.

Pripreme napravljene Pripreme napravljene Pobrašnavite jufku Pobrašnavite jufku
Presavijte testo ili delove Presavijte testo ili delove Malo ih pritisnite Malo ih pritisnite Provucite ponovo na podeoku 1 Provucite ponovo na podeoku 1
Ponavljati postupak 4 puta Ponavljati postupak 4 puta Sada provući kroz podeok 1, bez presavijanja Sada provući kroz podeok 1, bez presavijanja
Sada testo presavijte na pola, ili pokupite komade i poslažite kao da ste ga presavili na pola, malo stisnite, pa ponovo kroz 1-icu valjak. Presavijte, pa ponovo… Ponavljajte postupak barem 4 puta, tj. dok ne dobijete glatko testo. Sada ga nemojte presaviti, nego propustite još jednom kroz 1-icu.
Prebacite valjak na 2-ku podeok. Provucite testo 2 puta na toj debljini. Zatim prebacite na 3-ku podeok…pa opet provucite 2 puta i na toj debljini. Moguće je da ćete sada već imati poduže parče testa, pa ga slobodno presecite na pola.
Po potrebi, jufke testa posipajte brašnom ako osetite da će se početi lepiti za mašinicu.
Prebacite valjak na 4-ku podeok. Provucite testo 2 puta… I za kraj, to će biti sasvim lepo, tanko testo, prebacite na 5-ticu podeok i 2 puta provucite testo.
Nakon toga, prebacite ručicu za razvijanje na reljefasti valjak za debele rezance. Pospite jufku sa obe strane brašnom, pa provucite testo i kroz taj valjak, prihvatajući rezance odozdo. Složite ih, po želji isecite na kraće, a možete ostaviti i dugačke, kako god vam se više dopada.Vi možete, takodje, ostaviti i deblje rezance, n.pr. da završite sa 4-kom, u zavisnosti koju ćete vrstu testa pripremati. Ako ćete testo sa krompirom, to bi bila prigodnija debljina. Ja sam pripremala umak ili ragu od mlevenog mesa i svežeg paradajza i želela sam tanje, dugačko testo.
Ako biste da pripremite rezance unapred, pa da ih sušite, nisam vam baš korisna. Ja to ne radim, jer imamo mačka u kući i nisam sigurna šta bi se desilo kada bih prostrla rezance svuda po kući da se suše. Nešto mislim… ne bi to na dobro izašlo, pa ne isprobavam.

Kuvanje testa:
Testeninu kuvajte u što više vode. Na 500 gr testenine, dobro bi bilo 5 l vode. Testo stavite u kipuću vodu u koju ste dodali malo soli i koju kap ulja. Ja uvek dodam ulje, ali da, razumem da apsolutno može i bez toga. Navika. Ovako pripremljeno testo kuva se možda čitavih 5 minuta. Nakon toga, ocedite ga i to je to. Prelijte pripremljenim prelivom i servirajte.
Dakle, nikakva mudrost, samo pratite ove korake… Deluje možda mnogo, ali u suštini, dok vam provrije voda, možete i razviti testo.
Nadam se da sam vam uspela jednostavno objasniti kako se priprema domaća testenina. Ako imate bilo kakvih nejasnoća, slobodno pitajte u komentaru. Ako znam, rado ću vam pomoći, ako ne, unapred se izvinjavam…
Ako vam nije dovoljno slikovito objašnjeno, evo kako to radi Džejmi, dovoljno je da gledate, nema veze da li razumete šta priča…

Izvor: receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.ba

KLIK NA SLIKU I SAZNAJ VIŠE !!!!

loading...
 

NEŠTO UKUSNO Template by Ipietoon Cute Blog Design