Ćufte u paradajz umaku predstavljaju spoj meni omiljenih jela – ćuftice i umak od paradajza, koji pravim od malena. Naprosto nisam mogla zamisliti sezonu paradajza, a da bar jednom-dva-tri puta napravim umak! Ukusno jelo gotovo za vrlo kratko vremena, a jednostavno i fino
Potrebno:
Ćuftice:
jaje
žlica ulja
2 žlice prezli
češanj češnjaka sitno nasjeckan
so, biber, malo slatke paprike
pola kilograma mljevenog mesa
glavica sitno nasjeckanog luka
žličica vegete
Umak:
3 čaše vode
3 žlice brašna
žlica šećera
pola litre soka od paradajza
50 ml ulja
so
malo slatke paprike
Postupak:
Dobro promiješajte sve sastojke za pripremu ćuftica i onda ostavite smjesu da odstoji najmanje 30 min u frižideru. Potom oblikujte od smjese loptice.
Za umak: Na ulju propržite malo brašna, a onda umiješajte sok od paradajza, promiješajte i postepeno dodajite vodu, a onda i začine.
Sačekajte da proključa, pa postepeno dodajite jednu po jednu lopticu mesa, smanjite vatru i nastavite još 40 min kuhati na laganoj vatri. Poslužite uz pire krompir.
Izvor: brzireceptisavjeti.blogspot.ba