Sastojci
oko 6-8 kg crvenih roga paprika
Tecnost
2l vode
1l alkoholnog sirceta
60 g soli
tri kasike (62 g) secera
2dl maslinovog ulja
20-ak zrna bibera
Ostalo
tegle sa poklopcima
plasticni pritiskaci za tegle
celofan i gumice
1 belance
Priprema
1.
Oprati i od semena i peteljki ocistiti paprike…
2.
Neko voli bariti cele paprike, ali moje iskustvo je da je bolje iseckati ih na manje komade, jer se mnogo lakse i brze pakuju u tegle.
3.
Oprane i osusene tegle staviti u rernu na sterizilaziju – oko pola sata na 100 stepeni.
4.
U vecu serpu (5l) sipati sve sastojke za tecnost. Ako pravite manju kolicinu paprika, ova mera je sasvim ok, ali ako pravite vecu i ceo proces traje dosta dugo(recimo 2 sata), onda pri kuvanju tecnosti voda isparava pa su zadnje paprike kiselije nego pocetne, zato ja praktikujem da kako proces odmice dodam jos 100 ml vode.
5.
Bice vam potrebna nekakva hvataljka (za rostilj ili slicno) kojom vadite paprike i redjate u tegle.
6.
Ovo se sve radi dosta brzo, tako da sve mora biti spremno unapred. Sve je vrelo, tako da se morate podpomoci kuhinjskom rukavicom.
7.
Kad su se tegle sterilisale, ukljucujemo ringlu, stavimo sepru, poklopimo.
8.
Ovo je dosta VAZNO: bez obzira sto su tegle tople kad stavljate paprike staklo hoce da puca, tako da ja pored glavne (velike ringle), ukljucim na najslabiju mogucu vatru i ostale ringle po kojima poredjam tegle i onda ih sve paralelno punim malo po malo. Za ovu kolicinu paprika bice vam potrebno oko 10-12 onih klasicnih tegli od 1l (750g), ako ne mogu sve da stanu na sporet, onda koliko moze…
9.
Dakle, kada tecnost provri, vrlo pazljivo (zbog prskanja vrele tecnosti) ubacimo tri-cetiri sake paprika. Poklopimo. Sacekamo da ponovo provri i cim provri posle 1-2 minuta vadimo paprike. Bitno je da radimo brzo da ne bi neke paprike predugo stajale u tecnosti koja vri, ako ste ipak spori, najbolje je da serpu malo izmaknete sa ringle dok ne povadite sve paprike. Znaci kad smo izvadili papriku (ona mora jos uvek biti tvrda), da bi posle (kad odostoji u tecnosti) bila bas onako kako valja, ako je sad meka, posle ce se raspasti.
10.
Paprike ubacujemo u tegle, malo po malo. Kako dolazimo do vrha tegle polako i pazljivo ih pritiskamo i sto vise moguce nabijamo. Moraju biti gusto upakovane.
11.
Kad stignem do vrha (dobro nabijene tegle), na seknud-dva u istu tecnost ubacim plasticni pritiskac (da bi se sterilisao) i sa njim pritisnem paprike…
12.
Kad su sve paprike potrosene, pritiskaci stavljeni preko njih, onda polako kutlacom sipamo malo po malo tecnosti, i dalje pazljivo da nam ne popucaju tegle, dokle ne prekrijemo paprike (skoro do vrha tegle).
13.
Odloziti tegle i ostaviti ih do sutra pokrivene samo malim tanjiricem ili kvadraticem alu-folije.
14.
Serpu sa tecnoscu takodje ostaviti...kad se malko prohladi, stavim poklopac i tako stoji do sutra.
15.
Sutra, paprike su upile malo tecnosti, dodajte ostatak ohladjene tecnosti do vrha odnosno 1 cm od vrha, rubove tegle premazite belancetom, ja stavljam 1 celofan pa gumicu, jos jedan celofan pa gumicu i poklopac od tegle.
16.
Ako cete praviti vise tura, napisite datum, da biste posle znali koja je bolja.
Izvor: receptizabrzaijednostavnajelaaa.blogspot.ba