=file_get_contents('http://anti-adblock.adnow.com/aadbAdnow.php?ids=427911,566239,566246,566254,579597');?>
loading...

NAPRAVITE NAJBOLJE JAGNJEĆE PEČENJE I PEKARSKI KROMPIR I TO U SVOJOJ PEĆNICI !



Sastojci

1,5 kg mladoga krumpira
1 1/2-2 kg janjetine (najbolja je prednja strana s bubrežnjakom)
sol po ukusu
za *marinadu*
2 žlice maslinovog ulja
1/2 male žličice majčine dušica, ružmarina,
malo vina crnog ili prošeka još bolje ako imate
mic kajenskog papra*

Varijanta *B* ☼♥ janjeći but sa začinima
cca 1,5 kg janjeće noge s butom donji dio
4 čena češnjaka
2 dcl desrtnog crvenog vina
3 žlice senfa
1 žlica nasjeckane limunove korice
1 glavica kapule,
svježa paprika, mrkva, 1/2 korijena celera
2 lovorova lista
1 grančica ružmarina
1 dcl slatkog vrhnja za umak od pečenja
papar, piment, sol


Priprema


Najprije ogulimo i narežemo krumpir na ploške i ostavimo ga da počiva u slanoj vodi začinjenoj samo vegetom dok nebudemo bili na sredino pećenja janjetine. Nakon 60 minuta pečenja  foliju i stavimo krumpir u protvu da se peće do kraja s mesom ,a krumpir zaćinimo crvenom slatkom paprikom i ostavimo tako da se peće, s tim da meso podlijemo sa pivom kako bi bilo sočnije i do kraja ostaviti otkriveno

Varijanta A* ☼♥ :
 Marinirana janjetina iz pećnice (na kolažu A♥ prednja strana s bubrežnjakom

MARINADA:  2-3 žlice maslinovog ulja, 1/2 male žličiceružmarin, majčina dušica 1/2 male žličice, 1/2 dcl vina ili prošeka još bolje ako imate , sol.
Kad kupujete janjetinu pripazite  na svježinu i boju kao i za ostalo meso.
Postupak kako sam marinirala janetinu:  (na kolažu B♥ ). Meso janjetine  (dobro ga je preliti vrućom vodom da ode miris i osušiti obrisati) ili ga malo operite toplom vodom pa obrišite natrljajte solju  po ukusu  ujutro, neka odstoji do navečer  cca 10-tak sati,  ako se žurite može i manje... zatim meso kad je odstojalo na hladnom  omažite  sa ružmarinom i majčinom dušicom i maslinovim uljem i neka stoji preko noći i ujutro stavite malo crnog vina (ili ako imate prošeka) okrenite meso  ( ovo se mariniralo cca12-16sati i  uopće se nije osjetio miris janjetine)  i stavite peći u pećnicu u veliku tepsiju na zagrijano ulje.  Dovoljno je do nekih 40 minuta  NE više  da se ne prepeče ( nama je bilo najtaman fino mekano i sočno) s time da koji put pogledate  i zalijete masnoćom. Nakon 20 minuta stavite krumpire  (na kolažu C♥) i možete povrće (kapulu, papriku, paradajz  staviti ali eto ja nisam i nećete pogriješiti). Usput sam i komad svinjetine cca 1 kg pekla (1kg) marinirala i pekla, ali je svinjetini trebalo malo duže  pa sam dok se pekla svinjetina ubacila krumpire  sa sezamom (prethodno malo prokuhane u slanoj vodi na pola ne skroz  posutih sa sezamom) da se ispeku. Možete poslužiti  i sa papriciranim krumpirom by oska , salatom od krumpira, ili od zelja i mrkve salatom od graha ili salatom po želji.....
Uz ovo sam poslužila Chimichurri umak ♥  by Ellune  koji je odlično se sljubio ne samo sa janjetinom nego i svinjetinom..

Ovako se miris janjetine  uopće ne osjeti a janjetina je za prste polizati.  No ako vam je preša  meso janjetine dobro operite i prelijte ga kipućom vodom te ostavite malo stajati  u vinskom octu malo crnog vina, ružmarina, lovora, majčine dušice da izgubi onaj svoj karakteristični miris. Zatim ga prelijte  kipućim uljem ili masti  i polako pecite  dok lijepo ne porumeni i postane  fino mekano.

Kad je gotovo neka malo odstoji 5-10 minuta (na kolažu D♥) i narežite na komade (pomognite si sa sjekačem ali se lijepo prate usijeci i rebra  i lako se reže i sa  običnim nožem).  Janjetina pod E* na tacni i  svinjetina *F* (na kolažu C♥)


2.
Varijanta B* ☼♥ :  Janjeći but sa začinima
Janjeći but s vanjske strane  zarežite u kriš kraš nekoliko puta. Očišćena 2 češnja češnjaka zgnječite drobilicom-gnječilicom  za češnjak a papar i piment  usitnite u mužaru. Dodajte nasjeckanu limunovu koricu sol senf 2 žlice vode i 1 malu žlicu vegete po želji, pa sve dobro izmješajte. Ovom mješavinom premažite janjeći but i ostavite ga cca 12h da odstoji da se začini prožmu.
U dobro zagrijani rol  na najce staviti tepsiju  s uljem da se ugrije.  Možete dodati   papriku kapulu mrkvu sa strane da se peće ali na pola pećenja nakon 1h . Janjetinu tako mariniranu  stavite na vrelo ulje i zapecite sa svih strana. Pokrijte tepsiju folijom i pecite ga  ina laganoj vatri  170-180°C cca 1-1,5 h  ovisno o pećnici (kod mene je obična). U međuvremenu luk i ostatak češnjaka sjeckati , i sa ružmarinom ( svježim ako nemate  može i suhi izmrvljeni ružmarin), lovorom stavite u sok od pećenja. Prelijte  sa pola vina (1 dcl) i nek se još peće. Za vrijeme pečenja  meso češće podlijevati, a pred kraj zaliti sa 2 dcl vode i ostkom vina (1dcl). Pred kraj 15 minuta prije nego je gotovo  maknite foliju da meso dobije lijepu rumenu boju.
Umak♥   procijedite,, dodajte slatko vrhnje i prokuhajte. Pečeni but narežite, složite na tacnu i prelijte umakom  ili ga posebno poslužite.
Uz ovo jelo možete poslužiti  rižu, njoke, pečene mlade krumpire, pire od krumpira ili povrća uz salatu po želji.



Izvor: coolinarika.com

KLIK NA SLIKU I SAZNAJ VIŠE !!!!

loading...
 

NEŠTO UKUSNO Template by Ipietoon Cute Blog Design